Fødselsdag for barn med særlige behov

I sidste uge var jeg så heldig, at jeg kunne fejre min søns 8-års fødselsdag. Og sikken en rejse, de sidste 8 år har været…

Min søn er for tidligt født, og da han blev 3 år, fik vi at vide, at han har nogle autistiske træk. Han kom derfor i en inkluderende institution, hvor han blev tildelt en specialpædagog – noget af det bedste, der er sket for min søn og for hele familien (ALLE burde have en Birgit i deres liv). Vi har aldrig haft behov for at få en diagnose, men vi arbejder meget med hans “autisme” og finder de redskaber, der gør hans hverdag nemmere og bedre. Bl.a. har vi brugt piktogrammer i stor stil, som vi har fået designet ud fra min søns behov og derefter videreudviklet for at gavne flere. Og en stor indsats før skolealderen har gjort, at han er vokset fra mange af sine autistiske træk.

Det har ikke altid været en dans på roser. Men alligevel ville jeg ikke undvære det for alt i verden. Han er perfekt, som han er!

Men tilbage til fødselsdagen 🙂

Det er noget helt specielt at holde fødselsdag for et barn med særlige behov.

  1. Alt skal være planlagt til mindste detalje
  2. Der må ikke være for mange overraskelser (heller ikke gaverne)
  3. Der skal være et frirum, hvor han kan gå hen, hvis det hele bliver for meget

Denne gang var noget EKSTRA SÆRLIGT, for det var første gang, han havde lyst til at holde sin fødselsdag – med sommerfugle i maven og mod på det hele. Det var derfor EKSTRA VIGTIGT, at der var styr på det hele, så han fik succes.

Fordi jeg selv er meget syg i øjeblikket, havde jeg brug al den hjælp, jeg kunne få, så min mand ikke skulle stå for det hele selv. Så vi kontaktede Lars Ballonmand, som jeg havde fået anbefalet flere forskellige steder fra, for at høre, om vi kunne booke en ballonmand til børnefødselsdagen for 20 børn i 8-års alderen + en fødselar med autistiske træk. Det kunne vi. Så vi bookede en ballonmand online. Og det var det STØRSTE hit.

Et par dage før fødselsdagen talte jeg sammen med Mathilde, som skulle ud og trylle med balloner. Jeg fortalte om min søns udfordringer, og vi fik lagt en plan:

Normalt kommer fødselsdagsbarnet op og bliver klædt ud med balloner og ballondyr. Men da min søns humør aldrig er til at forudse, aftalte vi, at jeg skulle udpege ham i flokken, sådan så når hun sagde “Jeg skal bruge en frivillig”, så kunne hun vælge fødselsdagsbarnet, hvis han selv rakte hånden op.

Heldigvis var han helt med på den og fik den fedeste oplevelse:

Vi havde booket Ballonmand.dk
Han blev jæger med hat, sabel, bælte og jagthund.

Bagefter stod alle gæsterne i kø og fik i løbet af den næste time lov til at vælge alt fra ballonmus og drager til hatte og sværd. Mathilde var HELT fantastisk til at håndtere alle 20 børn og ikke mindst fødselaren. Og hun vandt børnene lige fra sin åbningsreplik:

Jeg hedder Mathilde, og jeg er ballonmand!

Børnene var flade af grin, for hun er jo en kvinde 🙂

Derudover havde vi lejet en slushice maskine og et sæt sumodragter til børn. Så de to timer fløj af sted, og alle havde en FEST. Inklusiv fødselaren. Og vejret var SÅ skønt – men det er klart, når nu det var min søns fødselsdag (!) – så vi var i haven og nød vejret og masser af plads til, at børnene kunne se ballonshow, sumobryde og drikke slushice uden at vi skulle bekymre os om kedelige pletter på gulvet og i møblerne.

Sumobrydning for børn - kæmpe hit

Vores plan for børnefødselsdagen var som følger:

  1. Vi startede med hotdogs; grillede pølser og hjemmelavede pølsebrød var gjort klar til alle de skønne, sultne børn,
  2. Bordet var dækket med hjemmelavede Pokemon bordkort med børnenes navne på,
  3. En tur forbi slushice maskinen og få en kold forfriskning; alle havde fået en “billet”
  4. En let dessert; kage blev for tungt i varmen, så vi havde lavet jordbær dyppet i chokolade,
  5. Ballonshow
  6. Kamp i sumodragter; der blev dannet to hold, som kæmpede mod hinanden 2 ad gangen – vi fandt aldrig et vindende hold, for børnene blev ved med at gå om bag køen for at prøve igen, og til sidst var holdene blandet… og det var trods alt vigtigere med hyggen end at finde en vinder

MEN den største succes ved dagen var, at min søn har lyst til at holde sin fødselsdag igen næste år. For det er den største anerkendelse, man kan få fra et barn med særlige behov – at noget skal gentages. Så vi skal have booket en ballonmand til 9-års fødselsdag næste år. Det kan anbefales!

Follow on Bloglovin